Gå till innehåll
Tanums Ridklubb
Tanums Ridklubb

Grupper och utbildningsplan

Nybörjare

Lär sig att sitta upp och av på ett säkert sätt. Lär sig också att ställa upp på medellinjen och rida med avstånd mellan hästarna. Tränar på lodrät sits, och lätt sits över bommar. Tränar på att styra, stanna och sätta i gång hästarna. Tränar på ridbanans vägar: vänd snett igenom, vänd rätt upp, vänd över ridbanan och vänd halvt igenom. Balansövningar.

TEORI: Borsta, sadla, tränsa, säkerhetsrutiner i stallet mm.

Grupp 1

Fortsätter med ridvägar: volta, volt tillbaka, på volterna, serpentiner. Börjar jobba med ställning på böjda spår och att sitta på rätt nedsittningsben i trav. Större krav på sits och prova att rida utan stigbyglar. Börja galoppera. Lätt sits över bommar och mindre hinder. Klara ryttarmärke 1.

TEORI: Ryttarmärke 1, Hästens färger och tecken, sadel och tränsets delar mm

Grupp 2

Börjar jobba med sidförande hjälper, framdelsvändning och skänkelvikning. Större krav på vägarnas rätta ridande, hörnpasseringar och sits. Hoppa lättare bana och hinder i följd som ex. studs. Klara ryttarmärke 2.

TEORI: Ryttarmärke 2,tillpassning av utrustning, hästens delar, foder, hästens beteende mm

Grupp 3

Lär sig om hästens arbetsform och lösgörande arbete. Träna på att rida ett dressyrprogram. I hoppningen är det större krav på ridning mellan hinder, och sits och följsamhet över. Träna på att rida med relaterade avstånd mellan hinder. Klara ryttarmärke 3.

TEORI: Ryttarmärke 3, ridteori, hästens allmäntillstånd och sjukdomar, tävlingsregler mm

Grupp 4

Rider tempoväxlingar i alla gångarter. Fortsätta med lösgörande övningar och hästens arbetsform. Rider även mer samlande rörelser som öppna och sluta. Lär sig om unghästar och äldre hästars träning och övningar för de. Hoppa kombinationer och olika hindertyper. Har en stadig sits i alla gångarter och tränar på att rida i rätt tempo och ha kontroll mellan hinder. Ryttarmärke 4.

TEORI :Ryttarmärke 4. Mycket ridteori, andra träningsmetoder som longering, tömkörning mm

Specialgrupp i dressyr eller hoppning

Inriktning på dressyr eller hoppning på nivå 3-4. Man rider övningar och rörelser som förbereder för tävling och går in mer ingående på respektive gren. Man bör ha ridit en hel del och fått grunderna för att rida och tillgodogöra sig kunskapen i specialgrupperna.

 

Alla grupper repeterar dessutom det man lärt sig i tidigare nivåer.

Publicerad: 2023-01-05

Senast uppdaterad: 2024-03-19

Författare: F D

Sponsorer

Kontakta oss

0525-29297
info@tark.se

Adress

Grebbestadsvägen 2
457 91 Tanumshede

Övrig info

Bankgiro:5583-1739
Swish:1231052851

Organisationsnummer:855900-3119
Föreningsnummer.:21300-48