Gå till innehåll
Tanums Ridklubb
Tanums Ridklubb

Viktgräns

Vi har en högsta tillåtna vikt på våra hästar. Vår önskan är att ridning ska vara tillgängligt för alla, men för hästarnas välbefinnande måste vi tänka på hur mycket de mår bra av att bära i längden. En ridskolehäst har många krav på sig. Den ska vara snäll, bra storlek, lagom ålder, kunnig, trygg, lagom pigg, fungera med andra hästar, hoppa trevligt, exteriört korrekt samt att den såklart skall tycka att det är roligt att vara ridskolehäst. Dessa hästar är som ni nog förstår inte alltid så lätta att hitta, särskilt inte till en prislapp som matchar en ridskolas ekonomi.

Att säga till en elev att han eller hon är för tung för hästen är ingen lätt uppgift. Det är mer än ryttarens vikt som spelar in när vi talar om vad en häst bör bära. Sådant som påverkar är hästens ålder, utbildningsnivå, exteriör och mankhöjd. Vilket arbete hästen ska utföra spelar också roll. Handlar det om en lugn tur i skogen kan hästen bära mer än om den tex. hopptränas på ridbanan. Ryttarens ridskicklighet har också betydelse, därför måste vi ta i beaktande att alla ridskoleryttare inte har perfekt stabilitet i sadeln eller kan rida hästen i balans. En ridskolehäst går dessutom cirka 2-3 lektioner varje vardag med olika ryttare vilket gör den betydligt känsligare för tunga ryttare än vad tex. en privat häst är, som bär en tung ryttare enstaka kortare pass. Utöver detta är det ofta samma hästar som får bära tyngre ryttare, vilket kan innebära många tyngre ryttare varje dag.

Hästarnas välbefinnande är vår främsta prioritet, utan dem kan vi inte bedriva vår verksamhet. För att ge hästarna en rimlig arbetsbörda samt förhindra ryggont och andra skador hos våra hästar har vi därför valt en viktgräns för ryttare på max 90kg. Vet ni med er att ni kanske inte klarar av denna gräns måste vi tyvärr be er att avstå från att rida hos oss. Vi ber att alla elever respekterar gränsen och har förståelse för att vi måste sätta hästarnas bästa främst. Prata med din ridlärare om du har frågor eller funderingar kring detta. Givetvis vill vi gärna att ni deltar i andra aktiviteter som vi erbjuder. ALLA är varmt välkomna till klubben, även om man inte rider.

Vill ni läsa mer om ryttarens vikt i förhållande till hästars hållbarhet och välbefinnande kommer här några tips:

https://hastvalfardsgruppen.wordpress.com/viktbarande.../ Länk till annan webbplats.

https://www.hippson.se/.../anpassning-ar-nyckeln-till... Länk till annan webbplats.

-Personal och Styrelse Tanums RK

Publicerad: 2023-01-12

Senast uppdaterad: 2023-08-14

Författare: F D

Sponsorer

Kontakta oss

0525-29297
info@tark.se

Adress

Grebbestadsvägen 2
457 91 Tanumshede

Övrig info

Bankgiro:5583-1739
Swish:1231052851

Organisationsnummer:855900-3119
Föreningsnummer.:21300-48