Gå till innehåll
Tanums Ridklubb
Tanums Ridklubb

Vår historia

Klubbens bildande
Douglas och Ing-Marie Dahlberg började år 1974 att driva ideell ridskoleverksamhet på Stall Heane. Där hade de 6-7 hästar och lektionsridning varje veckokväll i en gräspaddock. Så småningom ökade intresset och under Ing-Maries sista tid hade det både blivit en gruspaddock och Tanums Ridklubb hade bildats. Året var 1976.

Nu fick klubben sin första anställda ridlärare. Hon skötte då både om hästarna på dagen och hade lektioner på kvällen. Intresset ökade ännu mera. Kravet på ett nytt stall hade nu börjat att diskuteras.

Nytt stall
Det var många turer fram och tillbaka men i mars 1988 togs beslutet att bygga ett nytt stall med plats för 15 hästar. I planerna fanns även kök, kontor, dusch, toalett och en stor sadelkammare. Det lät som ett paradis. När stallet till slut var klart hade vi en invigning där det kom väldigt mycket folk.

Nytt ridhus
Ett ridhus blev så småningom ett allt större önskemål. För usch vad vi frös på våra lektioner. Lite tjat hit och dit och hit igen, samt lobbing av främst Birgit Hognert, så fick vi bidrag av kommunen till material. Allt arbete gjordes av oss medlemmar helt ideellt, men huvudansvaret låg hos Lars Stenfeldt.

Det var många tuffa och slitsamma timmar men i november 1992 var det invigning med bl a kommunalrådet Bengt Mattsson samt fritidsnämndens ordförande Nils Olsson. Till invigningen kom över 500 personer som fick se bl a kadrilj av ridskoleelever, samt som litet tack för allt nedlagt arbete fick familjerna Lars Stenfeldt och Birgit Hognert ständigt medlemskap i TaRK samt manegekort till och med 2020. Så bjöds samtliga närvarande på kaffe och tårta indragna i ridhuset av ett par ardennerhästar. Det var verkligen en lyckad dag.

Renovering av stall och nya lokaler för personalen
År 2001 fick ridklubb nytt bidrag från kommunen för att kunna bygga till stallet och helt nya lokaler för personalen. Efter lite planering började arbetet sommaren år 2002.

Det blev stallet som renoverades först och det stod klart lagom till hästarna skulle in på hösten. Många frivilliga arbetstimmar hade då lagts ner för att få ett bra resultat. Hästarna såg mycket nöjda ut när de flyttade in. Efter detta blev det en kort andhämtningspaus över jul och nyår. I mitten av januari 2003 började bygget av nya utrymmen för personalen.

Allt jobb gjordes även denna gång gjorts på ideell basis. I klubben fanns som tur är föräldrar och ridande som gärna har ställt upp med sina kunskaper. Sammanlagt har ett fyrtiotal personer lagt ner över 500 timmar i byggandet. En avsevärd insats som gett ett väldigt bra resultat. Personalen flyttade mycket nöjda in i lokalerna strax före jul.

I januari 2004 invigdes de nya lokalerna med pompa och ståt. Politiker samt chef för Kultur- och fritidsnämnden, Britt Limdahl-Hansson och Anders Eklund klippte av två band. Ett för det nyrenoverade stallet och ett för de nya personalutrymmena. Efter invigningen bjöds det på mat och dryck i cafeterian.

Större ridhus
Redan under år 2003 beslutade Tanums kommun att ge klubben ett anslag på en miljon kronor för att kunna bygga till ridhuset med 30 meter. Nu var det bara att ta nya tag och börja förbereda detta bygge. Vägverket Produktion kom och gjorde markarbetet vilket blev klart i juni 2004. Sedan var det bara att invänta 2005 då resten av pengarna skulle få tas i anspråk. I maj 2005 rev ett antal pappor ner den södra väggen för att Llentabhallen skulle resa stommen. Lagom till semestern var stommen klar. I mitten av augusti drog ett 60-tal medlemmar igång med att måla och snickra. Det tog cirka 550 arbetstimmar under hösten innan allt var klart.

Det färdiga ridhuset (22 x 70 m) invigdes i början av december 2005. En sprakande föreställning av Musical Horse Show där främst klubbens yngre medlemmar gjorde kvällen till en fest. Cirka 500-600 st kom för att ta del av denna stora händelse i klubbens historia. Vi hade fått en anläggning att vara stolta över!

Dagsläget
Tanums Ridklubb har cirka 170 medlemmar. Av dessa rider ca 90st lektion en gång i veckan. Fördelingen av elever är cirka 55% barn/ungdomar och 45% vuxna.

  • Klubben har även ridning för personer med funktionsvariation.
  • Knatteridning är populärt för barn som är mellan fyra och sex år.
  • Dressyr- och hoppspecialgrupper erbjuds för de som vill specialisera sig.
  • På somrarna har vi ridläger, allt från nybörjarläger till läger för de mer erfarna.

Klubben arrangerar flera tävlingar per år. Det är välbesökta tävlingar som får mycket beröm för att de är välarrangerade. Det är tack vare att vi har många frivilliga krafter som ställer upp och hjälper till.

Tanums Ridklubb är en rökfri anläggning. Röka får man bara göra på övre parkeringen.

Publicerad: 2022-12-22

Senast uppdaterad: 2024-03-19

Författare: F D

Sponsorer

Kontakta oss

0525-29297
info@tark.se

Adress

Grebbestadsvägen 2
457 91 Tanumshede

Övrig info

Bankgiro:5583-1739
Swish:1231052851

Organisationsnummer:855900-3119
Föreningsnummer.:21300-48